Asabina: “Hardst getroffen sectoren krijgen mokerslag met verhoging OB”

Parlementariër Ronny Asabina (BEP) kan zich niet terugvinden in de beweegreden die zijn collega Patricia Etnel (NPS) heeft aangedragen om vóór de wijziging van de Wet omzetbelasting te stemmen, hoewel zij fel gekant was tegen de verhoging. In gesprek met Suriname Herald zei ze dat er geen omzetbelasting (OB) geheven zal worden op basisgoederen.

Asabina stelt daarentegen stelt aan Suriname Herald dat een dak boven het hoofd ook tot een basisbehoefte behoort. Het assembleelid, die ook econoom is, zegt dat nagenoeg de hele bouwketen wordt belast met vijftig procent OB. Te denken valt aan landmeters-, notaris- en architectenkosten, een bouwtekening, hypotheek- en vrachtkosten van bouwmaterialen.

Ook de taxisector zal met de verhoging van deze belastingsoort met extra kosten worden belast. “Juist de sectoren die het hardst getroffen worden als gevolg van de corona- en economische crisis zullen een mokerslag krijgen.”

De politicus verwijst naar de horeca- en toerismesector, de huizenmarkt en het luchttransport en vrachtvervoer. Hetzelfde geldt voor eetgelegenheden. Deze kosten zullen op de klant verhaald worden. Het assembleelid heeft een open brief gericht aan de president. Deze is in extenso behandeld in het parlement.

“De verhoogde OB-tarieven zullen hun impact hebben op alle geledingen van de economie en maatschappij. Alleen de werkende klasse zal geen mogelijkheid hebben deze verhoogde uitgaven af te wentelen. Voor hen geldt helaas verhoging van de belastingdruk of beter gezegd koopkrachtverlies”, aldus Asabina.

Naar zijn weten zal elke zakenman of bedrijf kosten in rekening te brengen voor de klant. “Een bedrijf is geen filantropische instelling en daarom past men niet de historische kostprijs aan, maar de vervangingsprijs bij het zakendoen”, besluit de parlementariër.

Naomi Hoever


Source