Asabina: er hangt een luchtje aan case Sabaku-project

Er hangt een luchtje aan de case van het Sabaku-project. Dit is de mening van de fractieleider van de BEP, Ronny Assabina, als aan hem een reactie wordt gevraagd over de selectieve uitgifte van gronden aan onder andere collega-parlementariƫrs. Als we afgaan op de informatie die hierover in de gemeenschap circuleert, dan moeten we ervan uitgaan dat er aardig was mis is in deze kwestie, zegt Asabina.

Echter wil hij inhoudelijk niet ingaan op deze materie, omdat hij informatie vanuit de regering hierover wil afwachten. President Chan Santokhi keurt het af dat personen die zelf grond kunnen kopen, ook een krijgen. Dit zegt hij naar aanleiding van de personen met klinkende namen, die een perceel in het Sabaku-project hebben gekregen. De informatie is bekend dat personen met status en kwaliteit daar grond hebben gekregen. Het staatshoofd vindt dit onethisch.

De president wil pas een oordeel vellen wanneer hij alle stukken krijgt van minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Het staatshoofd heeft de informatie over het Sabaku-project al opgevraagd bij de minister. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zich ook uitgesproken over deze kwestie. Hij vindt dat er geen vuiltje aan de lucht is. Volgens Brunswijk staat er nergens geschreven, dat DNA-leden geen voorkeursbehandeling mogen krijgen.

Het Sabuku-project was bedoeld voor de bouw van 1000 woningen door China. Dit is niet doorgegaan. De percelen zijn uitgegeven. Op het Sabaku-project kregen de ABOP-parlementariƫrs Obed Kanape en Edgar Sampie, in korte tijd percelen toegewezen door minister Vorswijk.

Voor dit project is er geen vergunning verstrekt door het ministerie van Openbare Werken (OW) voor verkaveling. Een verkavelingsproject moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Toch is het ministerie van GBB tegen de wettelijke regels in, overgegaan tot het uitgeven van percelen.

Source