Aron Winter: “Wij hebben een mooie spelersgroep”

Aron Winter is klaar voor de uitdaging met de nationale mannen voetbalselectie. De interim-bondscoach had dinsdagmiddag de kennismaking met de Surinaamse media, waar hij inging op vragen over zijn aanstelling en plannen met Natio. Winter benadrukte deze oefeninterland window te willen gebruiken als een verkenningsfase.

Het nationaal team speelt op 22 september in Almere, Nederland, tegen Nicaragua en op 26 september in Zwolle tegen PEC Zwolle. De voormalige record international van Oranje wil graag voor langere termijn officieel als bondscoach fungeren. Hij wil echter zien waar Natio momenteel als team staat.

“Wat er hierna gebeurt, zien wij wel, maar ik ben niet bezig met de toekomst. Voor mij is belangrijk als team te werken.” De interim-bondstrainer is onder de indruk van het huidige spelersmateriaal.

“Wij hebben een mooie spelersgroep en daar kun je wat van maken en ergens naartoe werken.” Verder wenst Winter met zijn deskundigheid bij te dragen aan de ontwikkeling van voetbal in Suriname. Hij voelt zich daarom vereerd om bondscoach van zijn geboorteland (Winter zag op 1 maart 1967 in Paramaribo het levenslicht) te zijn. De uitdaging voor plaatsing Concacaf Gold cup en de toekomstperspectieven spraken de oefenmeester ook aan.

Samenwerking
Alvorens Winter zijn jawoord gaf, had hij eerst een goed gesprek met voormalige bondscoach Stanley Menzo. Tijdens deze meeting werd de nieuwe sterke man onder andere ingelicht over de huidige stand van zaken binnen Natio. Volgens Winter hield hij een positief gevoel over.

”Ik ben heel erg blij dat het vertrouwen in mij is uitgesproken.” Hij kiest ervoor met dezelfde technische staf, die ook actief was onder Menzo, door te gaan. “Ik heb met de staf gesproken en ga hen ook gebruiken. Ik vind ook dat je elkaar moet helpen en versterken.”

Het team moet volgens hem als collectief fungeren. “Ik hou van goed en verzorgd voetbal. Wij hebben jongens die creatief zijn, maar wij moeten niet alleen aanvallend goed zijn.” De oefenmeester gaat uit van een goede organisatie. Tijdens de komende ontmoetingen wenst hij zoveel mogelijk van alle spelers gebruik te maken, “zodat je in de toekomst goede keuzes kan maken.”

De oefenmeester is zich ervan bewust dat het kort dag is om het team klaar te stomen voor de oefeninterland wedstrijden. Winter zal verder kijken naar het groeiproces op en buiten het veld.

“Hoe kunnen wij elkaar omhoogtrekken in plaats van elkaar neerhalen. Het voetbal moet leidend zijn. Je wil altijd winnen en winst is heel belangrijk, maar het gaat nu om spelers uitproberen en hoe de jongens gaan samenwerken.”

Winter gelooft dat als er goede randvoorwaarden gecreëerd worden, Suriname over ruim vijftien jaar een goede elftal zou kunnen neerzetten dat binnen de regio met de besten kan meten.

Eindselectie
Samen met assistenten Roberto Gödeken en Ryan Koolwijk werd de eindselectie recentelijk bekendgemaakt. Opvallende aanwezige is Sean Klaiber. Laatstgenoemde speler maakte namelijk geen deel uit van de voorselectie bestaande uit veertig spelers. Er bestonden naar verluidt twijfels over een blessure, maar Klaiber zou hiervan hersteld zijn en is beschikbaar voor deze FIFA-interlandwindow.

Aanvoerder Ryan Donk is dit keer gepasseerd. Winter gaf tijdens de persmeeting aan persoonlijk met de centrale verdediger te hebben gesproken. De interim-bondscoach hield Donk voor bij deze window geen beroep op hem te zullen doen. Verder kijkt Winter uit naar het debuut van Kenneth Paal, die er de laatste paar wedstrijden van Natio niet erbij kon zijn. Ook Yanic Wildschut is er afwezig vanwege blessureleed.

Volledige eindselectie
Doelverdedigers: Warner Hahn, Ishan Kort en Joey Roggeveen.

Verdedigers: Damil Dankerlui, Kelvin Leerdam, Sean Klaiber, Myenty Abena, Dion Malone, Calvin Mac-Intosch, Shaquille Pinas, Ridgeciano Haps en Kenneth Paal.

Middenvelders: Roland Alberg, Roscello Vlijter, Jeamy Naana, Tjaronn Chery en Diego Biseswar.

Aanvallers: Florian Jozefzoon, Leandro Kappel, Jamilhio Righters, Ivenzo Comvalius, Sheraldo Becker, Jeredy Hilterman, Mitchell Te Vrede en Gleofilo Vlijter.

Source