Anton de Kom Universiteit van Suriname viert 54ste Dies Natalis

Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) bestond dinsdag 54 jaar. De universiteit heeft haar Dies Natalis, oftewel verjaardag van de universiteit, niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De viering werd zowel op de campus aan de Leysweg in Paramaribo alsook in de Centrumkerk gehouden. 

De Universiteit van Suriname werd ingesteld in 1966 en opende op 1 november 1968 haar deuren. Zij draagt sinds 17 oktober 1983 de naam Anton de Kom Universiteit, vernoemd naar de nationalistische vrijheidsstrijder Anton de Kom. De Anton de Kom Universiteit biedt in alle richtingen een bacheloropleiding. In de meeste richtingen kan vervolgens een masteropleiding worden gevolgd. In de geneeskunde wordt ook een doctoraat aangeboden.

Faculteiten 

De campus van de Anton de Kom Universiteit ligt aan de zuidwestelijke rand van Paramaribo aan de Leysweg. Daar is ook de Universiteitsbibliotheek gelegen en worden ook de lessen gegeven van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), dit staat geheel los van de universiteit en is een HBO-opleiding. 

De Medische Faculteit is ondergebracht in het gebouw van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) naast het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de Kernkampweg. De Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) bestaat uit de studierichtingen Agrarische Productie, Elektrotechniek, Geowetenschappen (Delfstofproductie), Infrastructuur, Werktuigbouwkunde en Milieuwetenschappen. De Anton de Kom Universiteit bestaat naast de FTeW uit de volgende faculteiten; de Faculteit der Maatschappijwetenschappen (FMijW), de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW), de Faculteit der Humaniora (FHum) en de de Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen (FWNW). Voor toelating tot de universiteit is een diploma van het voorbereid wetenschappelijk onderwijs of daaraan gelijkgesteld vereist.

Het Bestuur van de Universiteit (BvU) is het hoogste bestuurlijke orgaan binnen de AdeKUS en is belast met de algehele leiding van de universiteit. Prof. dr. Shanti Venetiaan is daarvan momenteel voorzitter.

Generated by Feedzy