Anthony Nesty Coach van het Jaar in VS

Anthony Nesty mag zijn indrukwekkende cv aanvullen met nog een markante erkenning. De voormalige en tot nog toe enige Surinaams Olympisch kampioen ooit is onlangs door de American Swimming Coaches Association (ASCA) benoemd tot Zwemcoach van het Jaar in de VS. Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse ASCA World Clinic.

Op de socialemediakanalen van Florida Gators, het zwemteam van de University of Florida waar Nesty de hoofdcoach van is, regent het van felicitaties aan het adres van de Golden Boy. “Gators are so fortunate to have Coach Nesty at the helm! Congratulations, Coach!” en “So grateful our son swam for him. Congratulations Coach, well deserved”, luidt het onder andere.

De prijs voor Nesty komt niet uit de lucht vallen. Hij werd beloond voor zijn opzienbarende verrichtingen op de wereldkampioenschappen van drie maanden geleden in Boedapest.

Anthony Nesty Coach van het Jaar in VS

Met Nesty aan het hoofd van het Amerikaanse mannen zwemteam sleepten de zwemmers die door hem gecoached werden bij elkaar opgeteld maar liefst acht gouden medailles in de wacht. De medailles op het WK in de Hongaarse hoofdstad kwamen op naam van Caeleb Dressel, Bobby Finke en Kieran Smith maar ook Katie Ledecky die vrijwillig gecoached werd door Nesty.

Nesty, die al enkele jaren coach is van de Florida Gators van de University of Florida, kreeg voor die prestatie de George Haines Coach of the Year award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de coach die het meest heeft bijgedragen aan Amerikaans zwemsucces op internationaal niveau.

Gregg Troy en Randy Reese zijn de enige andere zwemcoaches van de University of Florida die in het verleden ook tot Coach of the Year benoemd werden.

Nesty ging eerder dit jaar ook al geschiedenisboeken in toen de Amerikaanse zwembond hem tot hoofdcoach van de Amerikaanse mannenselectie benoemde. Hij werd toen de eerste zwarte zwemcoach ooit die die eer te beurt viel.

Eerder dit jaar werd hij als coach van de Gators ook al voor de derde keer op rij tot beste coach van de South Eastern Conference uitverkoren.

Nesty is nu nog steeds de enige Surinamer ooit die Olympisch succes behaald heeft. De intussen 54-jarige ex-profzwemmer won goud tijdens de Spelen van 1988 in Seoul en kreeg daarvoor de toepasselijke bijnaam ‘The Golden Boy’. Maar Nesty behaalde behalve die gouden plak nog veel meer successen.

Zo veroverde hij vier jaren na Seoul tijdens Olympische Spelen in Barcelona brons en won hij ook goud op onder andere het WK en de Pan-Amerikaanse Spelen.

Source