Amsterdamse familie verdacht van witwassen zeker 71 miljoen euro

Vier van de tien witwasverdachten uit de Amsterdamse familie Basnoe zitten nog vast. De rechtbank heeft donderdag 21 juli na een voorbereidende zitting besloten dat twee verdachten voorlopig op vrije voeten komen. Dit meldt crimsesite.nl op gezag van Het Parool. De groep heeft volgens justitie zeker 71 miljoen euro witgewassen, voor onder meer drugshandelaren. Hoofdverdachte Imranalie Basnoe (53) wordt voor witwassen van ruim 41 miljoen euro verantwoordelijk gehouden.

Tien leden van de familie werden op 12 april aangehouden. Sindsdien zaten zes van ze vast.

Justitie denkt dat de familie met een reiswinkel, een tropische winkel en een telecomzaak in ieder geval sinds 2018 de gelegenheid bood aan klanten om ondergronds te bankieren en zo geld over te maken naar andere landen. Verschillende panden van de familie zijn sinds de invallen gesloten.

Bewijs tegen de verdachten komt uit afgeluisterde onderlinge gesprekken en chats. Ook zijn er observaties geweest en zijn auto’s van verdachten met hulp van peilbakens gevolgd. Op beelden zouden tassen met daarin, volgens de politie, contant geld te zien.

Het onderzoek begon in 2019 op basis van anonieme informatie van het Team Criminele Inlichtingen.

Er zijn volgens justitie verbanden met de vondst van 5 miljoen euro in een huis in Purmerend en – in een pand in De Kwakel – van 11 miljoen euro en 3.000 kilo cocaïne.

In Amsterdam had de gemeente medio mei van dit jaar drie bedrijven van de bekende Surinaamse familie Basnoe voor een half jaar gesloten, omdat die in een lopend onderzoek verdacht zijn van witwassen van tientallen miljoenen euro’s. Volgens Het Parool gaat het om het reisbureau in de Eerste van der Helststraat in De Pijp, een tropische winkel aan het Krugerplein in Amsterdam-Oost en een bedrijfspand aan de Hoogoorddreef in Amsterdam-Zuidoost.

De aanleiding was, dat er op de drie locaties tijdens invallen door de politie (op 12 april) grote bedragen in contanten zijn gevonden, ook in verborgen ruimtes. Verder lagen er spullen die de recherche in verband brengt met ondergronds bankieren, zoals een geldtelmachine. In het reisbureau achter de Albert Cuypmarkt lagen 160.665 euro en kleinere bedragen in Britse ponden, dollars en Indiase roepie. In een verborgen ruimte stonden twee kluizen.

Als reden voor de cash werd gezegd, dat (Surinaamse) klanten hun vliegreizen vaak met cash afrekenen. Bovendien sturen leden van Surinaamse families elkaar geregeld geld toe via de legale geldtransferdienst die het bedrijf aanbiedt.

Source