Amsterdam verplaatst demonstratie met complotdenker David Icke

De gemeente Amsterdam verplaatst een demonstratie waar complotdenker David Icke zal spreken van de Dam naar het Museumplein. De omstreden Brit is uitgenodigd om zondag een protest van Samen voor Nederland bij te wonen.

Volgens de gemeente zijn er drie tegenprotesten aangemeld. De Dam, met alle drukte van bezoekers en de smalle straten eromheen, is dan geen geschikte locatie, vindt de gemeente. De verschillende demonstraties zijn dan niet goed van elkaar te scheiden. Bovendien wordt er na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie “sterk rekening mee gehouden dat er wanordelijkheden kunnen ontstaan”. Op het Museumplein is meer ruimte en kan de politie beter overzicht houden.

Over de aangekondigde komst van Icke is al weken veel te doen. Hij is een aanhanger van complottheorieĆ«n over zogenoemde ‘illuminati’, die uit zouden zijn op een nieuwe wereldorde. De Brit gaat echter verder en denkt dat er elites op aarde zijn die gedeeltelijk bestaan uit een netwerk van buitenaardse reptielen, waarmee hij volgens critici Joden bedoelt.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israƫl (CIDI) heeft al gezegd dat Icke geweerd moet worden. Volgens het CIDI is de Brit een antisemiet en een Holocaust-ontkenner.

Het centrum verwijst naar 2016, toen het de Britse historicus David Irving niet werd toegestaan om te spreken in Amsterdam. Die is berucht om zijn ontkenningen van de Holocaust.

Amsterdam heeft de IND gevraagd om te onderzoeken of Icke tegengehouden kan worden aan de grens, maar heeft naar eigen zeggen nog geen antwoord gekregen.

Generated by Feedzy