AMOKSI: “AANKOOP TRAANGAS HEEFT TE MAKEN MET PARAATHEID”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het voornemen van de regering om traangas aan te kopen valt niet in goede aarde bij delen van de vakbeweging en de politieke oppositie, maar volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is de bezorgdheid misplaatst.

De aankoop zou naar zeggen van de minister te maken hebben met reguliere aankopen ten behoeve van bepaalde diensten van het Korps Politie Suriname (KPS). Hij laat tussen neus en lippen door wel weten dat de regering notitie heeft genomen van protesten die via de sociale media worden aangekondigd.

De aankoop van traangas zou op regelmatige basis moeten plaatsvinden. Dit is enkele jaren niet gebeurt, hoewel er behoefte aan is om de veiligheid te waarborgen. Amoksi noemt traangas een standaarduitrusting van het KPS. “De aankoop van traangas heeft te maken met de paraatheid van de veiligheidsinstituten en afdelingen, onder andere voor de mobile eenheid van het Korps Politie Suriname.

We weten namelijk niet wanneer er erupties kunnen optreden met betrekking tot de verstoring van de openbare orde. We zien vaker aankondigingen van acties op social media.

Daarnaast heeft de overheid lopende verplichtingen naar productiemaatschappijen voor de garantie van een stabiel ondernemingsklimaat”, zegt de minister.

De parlementariër Melvin Bouva en Stephen Tsang van de NDP-fractie vroegen tijdens de laatste vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) een verklaring voor de aankoop. Dit naar aanleiding van een openbare aanbesteding, waarvan documenten op de sociale media belandden. “We gaan steeds meer richting een politiestaat”, meent Tsang.Altijd zijn de demonstraties vreedzaam geweest, veelal. Is er een aanleiding waarbij de minister nu moet denken dat ze niet vreedzaam zijn? heeft de regering wat gedaan dat mensen niet vreedzaam gaan betogen?”, vraagt Bouva.

UNITEDNEWS

Post Views: 149

Source