Ambtenaar drukte in 15 jaar tijd bijna 3 miljoen euro belastinggeld achterover. Nu pas ontslagen

Vijftien jaar duurde het voor de gemeente Doetinchem doorhad dat een ambtenaar zijn zus valse facturen liet sturen. Het tweetal wist zo 2,9 miljoen euro buit te maken. Nu is de man ontslagen.

De teamleider van de afdeling facilitaire zaken, waar onder meer de schoonmaak, het klein onderhoud en de postkamer onder vallen, kon zelf bestellingen plaatsen en facturen accorderen. Die werden niet inhoudelijk gecontroleerd.

De man liet zijn zus, die bedrijven had in de congresorganisatie, de mode en in de catering, valse facturen sturen. Ze gebruikte behalve haar eigen bedrijven ook het btw-nummer van een bevriende ondernemer.

Bijna pensioen
In 2020 kwam er een interne melding binnen dat de man zijn positie zou misbruiken. Een onderzoeksbureau ontdekte vervolgens dat de man tussen 2005 en 2020 grote bedragen heeft verduisterd. De ambtenaar, die in totaal 35 jaar bij de gemeente werkte en bijna met pensioen ging, is op staande voet ontslagen en aangeklaagd.

De gemeente wil van de man en de zus 2,7 miljoen euro terug en nog 2 ton van het andere bedrijf dat is gebruikt. De rechtszaak diende in maart vorig jaar, maar de uitspraak kwam pas onlangs naar buiten.

De rechter gaf de gemeente Doetinchem gelijk, maar kwam op een iets lager bedrag uit: 2,5 miljoen van de broer en zus en 175.000 van het andere bedrijf. Daarnaast moeten er nog 44.000 euro aan onderzoeks- en proceskosten worden afgerekend. De zus hoeft daar niet meer aan mee te betalen. Zij is overleden.

Source