Advocaat: “Rechten broers grof geschonden bij uitlevering door Suriname aan Nederland

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens advocaat Inez Weski onder valse voorwendselen aan Suriname gevraagd om de uitlevering van de broers Mao R. (43) en Mario R. (41). Tegen het duo uit Nieuwegein is levenslang geëist in het omvangrijke Marengoproces.

Weski betoogde dinsdag dat de rechten van de broers opzettelijk zijn genegeerd. Het zou dan gaan om het recht op consulaire bijstand en een advocaat. Ook zouden ze bij hun arrestatie en daarna in de cel zijn mishandeld. Hierdoor is volgens haar geen van een eerlijk proces. Het OM zou ze daarom niet mogen vervolgen.

De broers werden na hun arrestatie in 2019 al binnen enkele dagen overgebracht naar Nederland. “De advocaat ter plekke heeft alleen Mao kort kunnen spreken. Mario heeft hij niet kunnen traceren, omdat die inmiddels al onderweg was naar het vliegveld”, vertelt Weski.

De gang van zaken doet Weski naar eigen zeggen denken aan de snelle uitlevering van Ridouan T., ook een cliënt van haar. Ook hij werd binnen een paar dagen na zijn arrestatie, eind 2019 in Dubai, al naar Nederland gevlogen. Hierbij zette Weski toen ook al haar vraagtekens.

Mao en Mario worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker uit Huizen in 2015 en de voorbereidingen voor een aanslag op de spyshop in Nieuwegein. Bovendien verdenkt het OM de twee dat ze leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie. Ook waren de broers volgens justitie vertrouwelingen van Ridouan T.

Generated by Feedzy