Activiste Edenburg onthult bord met aanduiding over woon- en leefgebied Saramaccaners

De activiste Asawini Edenburg heeft op Saamaka Daka, 19 september, een bord onthuld dat het woon- en leefgebied van de Saramaccaners moet aanduiden. Dit bord is geplaatst te Kraka, aan de Afobakaweg kilometer 28, in het district Brokopondo. Edenburg, die uit het gebied afkomstig is, is van mening dat het nu tijd is dat de centrale overheid de rechten van de tribale volkeren respecteert.

Voor haar is vooral belangrijk dat men weet dat ze een gebied betreden waar wet- en regelgeving van de Saamaka’s geldt. “We hebben het bord geplaatst om aan te geven dat ze een grondgebied betreden waar internationale wetgeving van toepassing is en dat men daarmee rekening moet houden. Het woongebied van de Saramaccaners valt onder het internationaal recht,” geeft ze aan.

Edenburg legt in gesprek met Suriname Herald uit, dat het grondgebied waar de Saramaccaners wonen niet van de overheid is. De verdragen die getekend zijn bij het sluiten van de vrede met de binnenlandbewoners zijn er nog steeds en kennen geen einddatum.

“We zijn niet afhankelijk van Paramaribo. Integendeel moet de overheid toestemming aan ons vragen om iets in ons woongebied te komen doen zoals de vredestraktaten dat aangeven en het internationaal recht dat voorschrijft,” zegt ze.

De burgervader moet zich onderwerpen aan de granman. Via hem stuurt de stamleider boodschappen naar de overheid in Paramaribo en verder niets meer. Hij is slechts een posthouder, deelt ze mee. “Waarom zouden wij toestemming moeten vragen aan de districtscommissaris om iets te plaatsen in ons gebied?” vraagt Edenburg zich af.

Het geld voor het naambord van SRD 20.000, is verzameld door de lokale bewoners. Ook de Saramaccaners in diaspora hebben een bijdrage geleverd. “Dit is de stap die wij hebben gezet en we gaan voor nog meer. Het bewustzijn moet op gang komen en dat zal het volgende zijn. Als het in andere landen kan lukken kan het ook hier lukken om ons woongebied te beschermen,” weet de activiste.

Edenburg vindt het daarom terecht dat granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners, vicepresident Ronnie Brunswijk per brief erop heeft gewezen dat hij zijn grondgebied niet mag betreden zonder zijn toestemming. De politieke invasie heeft al de jaren een belangrijke rol gespeeld in het leven van de binnenlandbewoners. Dat is ook de reden waarom de overheid de rechten van de tribale volkeren niet wil erkennen, omdat zij nog steeds voor ons wil komen bepalen.

“Ze houden ons een blinddoek voor, zodat zij de baas hier in ons woongebied kunnen spelen en daaraan moet er een einde komen,” haalt Edenburg aan. Ze vindt het erg dat de overheid het Saamaka-vonnis niet wil uitvoeren zoals dat moet.

Generated by Feedzy