“Achterstand in infrastructuur niet gemakkelijk in te halen”

De achterstand in het herstel van de infrastructuur in Suriname is volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) niet gemakkelijk in te halen. Het ministerie van OW heeft nu een begroting van SRD 1.7 miljoen, waarvan SRD 1.2 miljoen bestemd is om projecten uit te voeren. Hiervan is driekwart voor de lening bedoeld. Er is een schuld van SRD 700 miljoen, die nog niet betaald is.

Nurmohamed heeft een schatting gemaakt waaruit blijkt dat minimaal US$ 2 miljard nodig is om de hele achterstand in te halen. Voor slechte wegen is minimaal US$ 1.5 miljoen nodig, niet minder. Voor ontwatering urgent US$ 350 miljoen. Voor bruggen US$ 200 miljoen. Het gaat hierbij niet om nieuwe bruggen, maar het vervangen van 19 oude en het herstel van 42 anderen.

Onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan staatsgebouwen zijn nog niet opgeteld. “Je komt dicht bij de US$ 4 miljard. Als je US$ 4 miljard uitrekent, dan ben je in 50 begrotingsjaren nog niet klaar met de achterstand. Ik deel dit, zodat we beseffen dat de achterstand in infrastructuur niet gemakkelijk in te halen is. Daarom proberen we in Public Private Partnerships (PPP) verband ook projecten uit te voeren gesprekken”, stelde Nurmohamed.

Er zijn gesprekken met internationale financierders om te helpen bij de uitvoering van projecten middels financiering. Nurmohamed zei met trots dat het jaarverslag 2021 aangeeft hoeveel OW heeft gedaan in eigen beheer met de weinige middelen. “We kunnen doorgaan met lenen, maar die les hebben we geleerd, dus laten we die fout niet maken, maar geduld hebben en zelf een bijdrage leveren”, aldus de bewindsman.

Source