ACHTERBAN WIL AL OP STRAAT: BONDEN GEVEN REGERING 2 WEKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Persconferentie samenwerkende bonden

De samenwerkende vakbonden ‘1 staat tot 6’ hebben tijdens een persconferentie afgelopen woensdag de regering 2 weken de tijd gegeven om de zaken opgenomen in hun wensenpakket te realiseren.

Acties zullen niet uitblijven wanneer dit niet gebeurt, lieten de 6 voorzitters van verschillende bonden weten. Michael Sallons zei dat de voorzitters in problemen beginnen te raken omdat de achterban nu al de straat op wil. Voor de voorzitters wordt het steeds moeilijker om de rust te bewaren. Imro Edam zei desgewenst dat het termijn van 2 weken toch een redelijke is om een reactie van de regering tegemoet te zien. Een van de eisen van de groep is dat de komst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden teruggedraaid. Volgens Edam zijn er een aantal andere mogelijkheden dan het IMF waar de regering aan kan werken. Edam zei dat de regering eerder heeft aangegeven in dialoog te willen blijven maar wees ook naar de punten van de bonden die op tafel liggen. “Het zal afhangen van de regering” zei hij.

22 bonden

Welke acties men precies in gedachte heeft liet ‘1 staat tot 6’ niet los op de persconferentie. Wel gaf men na vragen van de pers aan dat ondertussen 22 bonden zich in de afgelopen dagen hebben aangesloten bij de groep. Om welke bonden het precies gaat werd niet medegedeeld. “Vanwege strategische overwegingen” lichtte Edam toe. Lloyd Pool merkte op dat terwijl zij in gesprek zijn met de regering bepaalde maatregelen worden doorgedrukt.

“De maatregelen die worden doorgedrukt zijn te zwaar” liet pool weten. “Kijk maar naar de koers”. Hierover merkte hij op dat tegen het advies in van de vakbeweging de koers is losgelaten. Hij noemde ook de keuringen voor rij en voertuigen die met 300 procent zijn verhoogd. “Vanwaar moet het volk dat toveren?” vroeg |Pool zich af.

Ook noemde hij de recentelijke verhoging van de omzetbelasting met 12 procent en vroeg zich af of pas wanneer de helft van het volk er niet meer is men de vakbeweging zal betrekken. “Dat kan niet” zei Pool.

Imro Edam zei dat de Corona situatie waarin we nu leven geen invloed zal hebben op de actiebereidheid.

“Wereldwijd zoekt men hun recht en Corona gaat niet meer weg” liet Edam weten. Hij merkte op dat Corona daarom niet als excuus gebruikt moet worden.   

Latoya van Dijk, die  waarnemend voorzitter van de bond bij de Belastingdienst is,  zei dat  het volk tot nu  alsmeer moet inleveren maar dat dit niet te merken is bij de regering. Ze noemde ook het niet verantwoordelijk omgaan met staatsgelden. Ook merkte ze op dat terwijl er nog niets is bereikt met de vakbeweging het tarief van de omzetbelasting is verhoogd. “Dit zal effect hebben op de prijzen, de diensten en de goederen” hield zij de gemeenschap voor. “Hoe kan dat, gaan wij zo om met elkaar?” vroeg zij. “Dit willen wij niet en het is niet de juiste timing om het door te voeren”. Van Dijk zei verder dat het al zo erg is dat mensen al maaltijden overslaan en geen groenten meer kunnen eten. “Sommigen gaan met honger naar bed omdat zij ervoor zorgen dat hun kinderen kunnen eten. Is dit ons Suriname?” vroeg van Dijk.

UNITEDNEWS

Post Views: 121

Source