ABOP-topper Bordo: Geld aankoop traangas kon anders worden besteed

Joel ‘Bordo’ Martinus is er niet over te spreken dat de regering het kopen van traangas zo belangrijk vindt. “Na wan nyunsi gi mi ooktu. Fu san yu e go bai traangas. Fu kon du san. Fu gebruik tapu libisma, fu gebruik tap’ a volks san stem gi yu,” zegt hij. De ABOP-topper zegt dat er alleen maar problemen in het land gecreëerd zullen worden als het traangas bedoeld is voor personen die uit protest de straat zullen opgaan.

Hij vraagt zich af of traangas de oplossing is. “Is traangas rijst, is het spijsolie.” Het geld dat aan de aankoop van traangas wordt besteed kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een Surinaams bedrijf op te zetten.

Bordo is boos op de regering. Hij had voor de verkiezingen gezegd dat als de ABOP aan de macht zou komen de olieprijs zou droppen. En nu gebeurt het echter tegenovergestelde. De president heeft het laatste woord, zegt Bordo.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt dat traangas net als munitie behoort tot de standaarduitrusting van de veiligheidsdiensten, waaronder ook de politie. “Moeten we dan ook geen munitie kopen voor de politie,” vroeg minister zich vrijdag af op de persconferentie van de regering in de Congreshal.

“Traangas wordt niet alleen gebruikt tijdens protestacties, maar ook bij bijvoorbeeld de goudmaatschappijen, waar de veiligheid van het productieproces gewaarborgd moet worden.” Ook bij invallen bij zware criminelen gebruikt de politie traangas. “Traangas wordt wereldwijd gebruikt door de politie en gewapende eenheden”, zei de Juspol-topman.

Hij zei te begrijpen dat er wat onrust is, doordat er acties aangekondigd zijn. Voor wat betreft de aangekondigde protestacties, zijn de politie en andere veiligheidsdiensten alert en zijn bezig alles in de gaten te houden.

Stephano ‘Pakittow’ Biervliet heeft voor maandag een protestactie aangekondigd. Verschillende vakbonden willen ook gaan protesteren tegen de hoge prijzen voor onder andere brandstof.

Source