Aanmeldcentrum Ter Apel vol, asielzoekers moeten buiten slapen

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten tientallen asielzoekers de nacht doorbrengen in de buitenlucht omdat er geen plaats is in het centrum, meldt RTV Noord.

“We hebben alles gedaan om mensen een plek te geven, maar al die plekken zijn op”, zegt woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tegen de regionale omroep. “We hebben ervoor gezorgd dat alle kwetsbare mensen eruit gehaald zijn. Voor de mensen buiten zijn dekens uitgedeeld.”

Het noodgedwongen in de buitenlucht moeten slapen is een nieuw dieptepunt in de situatie in Ter Apel. Het aanmeldcentrum is al tijden overvol en het CAO luidde in maart de noodklok. Er melden zich dagelijks nieuwe vluchtelingen, terwijl er al honderden mensen in slechte omstandigheden verblijven. Eind vorig jaar moesten mensen al op stoelen en stretchers slapen.

Burgemeester Schuiling van Groningen sprak vorige maand van “ons eigen Lampedusa”, verwijzend naar het Italiaanse eiland dat berucht is vanwege de slechte omstandigheden waarin de vele duizenden migranten op het eiland leven.

Source