Aangepast IMF-programma wordt binnenkort gepresenteerd

Het aangepaste IMF-programma wordt binnen enkele weken gepresenteerd. Deze verwachting heeft president Chandrikapersad Santokhi op donderdag 3 november 2022 uitgesproken tijdens zijn spreekbeurt bij de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement. Er zal een team van het IMF naar Suriname afreizen voor de finale besprekingen, waarna het programma aangeboden zal worden aan de IMF Board.

Op basis van het aangepaste programma zullen bepaalde meetpunten aangepast worden en wordt er meer ruimte gecreëerd voor de financiering van het sociaal programma. Het uiteindelijke doel blijft dat de economie zodanig hervormd wordt, zodat een sterk fundament voor groei en ontwikkeling kan worden gerealiseerd. “Uiteraard zal dat het vertrouwen en daarmee de investeringsbereidheid in ons land doen toenemen”, aldus president Santokhi.

Het staatshoofd zegt dat het programma op bepaalde punten wordt aangepast; dit in het kader van de bijsturing van het beleid om de realiteit van de dag beter te representeren. Naast de gesprekken die het staatshoofd met het IMF-directeur Kristalina Georgieva heeft gevoerd, zijn er thans ook gesprekken gaande op beleids- en technisch niveau. Het is de bedoeling naar een meer socialer programma te gaan. Hiertoe wordt door een team van het ministerie van Financiën en Planning alsmede de Centrale Bank van Suriname (CBvS) intensief overleg gevoerd met het technisch team van het IMF.

De aspecten, die meegenomen worden in deze exercitie, hebben onder andere te maken met de fiscale bestedingsruimte en de allocatie van beschikbare middelen voor het sociaal programma. Hiernaast wordt door de Centrale Bank van Suriname, ook nagegaan op welke wijze meer ruimte kan worden verkregen om als monetaire autoriteit onder andere de koersontwikkeling te beïnvloeden.

 

The post Aangepast IMF-programma wordt binnenkort gepresenteerd appeared first on De Boodschap.

Generated by Feedzy