Aanbieden excuses moet in Suriname gevolgd door reperations

Tekst Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “Mooi, mooi om te horen, maar de kogel is nog niet door de kerk. De eerste stap is gezet in dit proces en dat is een heel goede zaak. Het is niet zomaar gekomen, we hebben jaren eraan getrokken”, stelt Armand Zunder, voorzitter van de National Reparations Commissie Suriname (NRCS). Hij reageert op het nieuws dat het Nederlandse kabinet excuses gaat aanbieden voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden.

Bronnen zeggen de excuses half december te verwachten, als het kabinet reageert op het rapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Een van de zaken is dat de commissie meent dat er een goede tekst wordt gemaakt, waaraan zij ook graag een bijdrage wil leveren.

Surinaamse bodem

Een tweede belangrijk aspect is dat de excuses op Surinaamse bodem moet geschieden in een grootse ceremonie op het Onafhankelijkheidsplein. “De slavernij en haar gevolgen hebben hier plaatsgevonden. En dan menen wij dat het hoogste gezag van Nederland, te weten de Koning der Nederlanden, de premier en de voorzitter van de Tweede kamer hierbij aanwezig zouden moeten zijn. Maar met excuses moet direct worden gedacht aan herstelbetalingen”, stelt Zunder resoluut.

“Het probleem zit ook bij het psychische en het spirituele”

Iwan Wijngaarde

Herstel

Iwan Wijngaarde van de Feydrasi fu Afrikan Srananman is aangenaam verrast dat dit zal gebeuren. “Het klinkt goed. Vanuit onze cultuur bekeken, zullen we excuses die vanuit het hart gedaan worden, dan ook moeten accepteren. Maar dat gaat ook gepaard met werken aan herstellen van wat fout is gegaan”, stelt Wijngaarde.

Volgens de Feydrasi voorzitter gaat het herstellen van de doelgroep heel breed en diep.  Er zou wellicht een nationaal comité moeten worden geïnstalleerd met deskundigen. “Want het gaat in deze niet alleen om de achterstand, die bepaalde delen van de nazaten van de tot slaaf gemaakten hebben ervaren, wat gemaakt heeft dat ze zich niet naar hun volle potentie hebben kunnen ontwikkelen. Het probleem zit ook bij het psychische en het spirituele”. Er zou onderzoek gedaan moeten worden naar de fysieke, sociaal maatschappelijke, maar ook de mentale schade die er is aangericht.

Generated by Feedzy