900 gevangenen ontsnapt na aanval moslimextremisten op Nigeriaanse gevangenis

Bijna 900 gevangenen zijn ontsnapt uit een Nigeriaanse gevangenis in de hoofdstad Abuja, nadat rebellen de hoofdingang hadden opgeblazen. Volgens een woordvoerder van de Nigeriaanse gevangenisautoriteit zijn zo’n 440 gevangenen nog op de vlucht.

Gisteravond vielen gewapende extremisten de maximaal beveiligde gevangenis Kuje aan, volgens de autoriteiten met zeer zware explosieven. Een bewaker kwam om. De overheid vermoedt dat moslimextremisten van Boko Haram verantwoordelijk zijn voor de aanval.

De rebellen gingen na de explosie de gevangenis in en lieten nagenoeg alle gedetineerden vrij. Zeker 64 van hen zijn leden van Boko Haram, zegt het Nigeriaanse ministerie van Defensie.

Bij de opsporingsactie worden helikopters ingezet terwijl agenten de buurt uitkammen. Meerdere gevangenen werden al uit bosjes gehaald. Een onbekend aantal is omgekomen bij de aanval.

Gepakte gevangenen werden direct weer vastgezet:

Het is niet de eerste keer dat een gevangenis het doelwit zijn van rebellen. Nigeriaanse jihadisten en andere gewapende groeperingen hebben de afgelopen jaren verschillende aanvallen gepleegd op penitentiaire inrichtingen in het noordoosten van het land.

Vorig jaar ontsnapten daarbij ruim 2500 gevangenen. De afgelopen vijf jaar zijn er 4300 ontsnapt, schrijft het Nigeriaanse medium TheCable.

Source