106e geboortedag Jagernath Lachmon herdacht

Er zijn vandaag op het Onafhankelijkheidsplein kransen gelegd bij het standbeeld van de eerste voorzitter van de VHP, wijlen Jagernath Lachmon. Hij zou vandaag als hij in leven was 106 jaar oud zijn geworden. De legendarische VHP-leider Lachmon was ruim 52 jaar lang politiek leider en is de langstzittende parlementariër geweest. Vanaf 2020 wordt deze bijzondere dag door de VHP mede herdacht in het teken van de verbroederingsgedachte.

Het begrip ‘Verbroedering en Eenheid’ is verbonden aan de waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid. Waarnemend VHP-voorzitter, Glenn Oehlers, gaf in zijn speech aan dat Lachmon door de jaren heen politieke structuren heeft ontwikkeld voor de ontwikkeling van de huidige generatie-politici. Hij was een begrip in Suriname, een staatsman, het boegbeeld van een multi-etnische samenleving, democratie en rechtsstaat.

Verder zei Oehlers dat de oranje partij en het volk kracht en inspiratie putten uit de idealen van Lachmon en die zullen wij als partij blijven voortzetten. Zijn verbroederingspolitiek is tot de dag van vandaag een inspiratie voor ons allen en een baken van hoop voor een vreedzaam Suriname. Vandaag, 21 september, is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Als partij zullen wij de idealen van vrede altijd blijven promoten.

Oehlers memoreerde ook de bekende lijfspreuk van de wijlen voorzitter namelijk: de vermaarde Riethalm-filosofie. Volgens Lachmon kon in woelige en moeilijke dagen de riethalm-filosofie goed van toepassing en leidend zijn. Als over ons geliefd land een sterke storm raast dan zijn daarbij twee opstellingen mogelijk: ten eerste, zich stoer opstellen als een grote sterke kankantrie met de veronderstelling weerstand te bieden tegen de aanstormende krachten maar die wel ontworteld kan worden. Ten tweede als een riethalm die door de kracht van een storm wel buigt, misschien lang en diep, maar zich toch weer opricht als de storm voorbij is. “Wij als VHP zijn hem erkentelijk dat hij voor ons een inspiratiebron is,” zei Oehlers.

De regering zal op 24 september in de tuin van het presidentieel paleis in het kader van de Nationale Dag voor verbroedering en Eenheid een gebedsdienst houden.

Generated by Feedzy